ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power, Etiyopya'nın Tigray Bölgesi’nde dokuz aydır süren savaşta açlıkla karşı karşıya kalan milyonlarca insana ulaştırılması gereken gıda malzemelerinin ilk kez bu hafta tükeneceğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Etiyopya hükümetini yardımların bölgeye ulaşımını kısıtlamakla suçlayan Power perşembe günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Diğer insani yardım kuruluşları gibi USAID ve ortakları da Tigray depolarında toplanan gıda stoklarını tüketti. Bunun nedeni gıda eksikliği değil. Sorun, Etiyopya hükümetinin insani yardımları ve personeli engellemesinden kaynaklanıyor. Tigray halkı açlıktan ölüyor. Yaklaşık 900 bin kişi açlıkla karşı karşıya. Beş milyondan fazla insan da acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.”

Power açıklamasında Tigray’daki insani ihtiyaçların karşılanması için, bölgeye her gün acil yardım malzemesi ve gıda taşıyan 100 araç gönderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca bölgeye birkaç gün önce yalnızca 320 kamyonun geldiğini ve bunun da gerekenin yüzde yedisinden azına tekabül ettiğini kaydetti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Sözcüsü Beilin Seyoum dün düzenlediği basın toplantısında Power’in açıklamalarına doğrudan yanıt vermedi. Seyoum, hükümetin insani yardımların Tigray'a ulaşmasını kasıtlı olarak engellediğine yönelik iddiaları kabul etmeyerek “Hükümet güvenliği sağlamakla meşgul. Güvenlik, tehlikeye atılamayacak derecede bir önceliktir” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de perşembe günü acil ateşkes yapılması ve bölgeye yönelik yardımların engellenmemesi çağrısında bulundu.

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray Bölgesi’nde çatışmalar, Başbakan Abiy Ahmed’in Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) devirmek için orduyu bölgeye gönderdiği kasım ayından bu yana devam ediyor.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski