Dünya üzerinde 6 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs hayatımızdan yavaş yavaş çıkmaya başlarken, virüsün çıkış noktası olan Çin'de endişe yaratan bir gelişme yaşandı. Henan eyaletindeki Zhumadian şehrinde bir çocukta insana bulaşan ilk H3N8 virüsü vakası tespit edildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, halkı ölü veya hasta kuşlardan uzak durmaları konusunda uyarırken, virüsün en belirgin semptomunun yüksek ateş olduğunun altı çizildi.

2019'un son günlerinde hayatımıza giren koronavirüs kısa sürede küresel bir pandemiye neden olarak milyonlarca hayata mal oldu. Dünya genelinde yapılan milyarlarca aşı, Omicron varyantının daha düşük ölüm oranına sahip olması gibi faktörlerin de yardımıyla Kovid-19'u geride bırakmaya hazırlanıyoruz.

Dünya koronavirüs ile vedalaşmaya hazırlanırken virüsün ilk görüldüğü ülke olan Çin'den bir hayli tedirgin edici bir haber geldi.

Son dönemde uyguladığı katı karantina rejimi ile gündemde olan Çin'de insana bulaşan ilk H3N8 virüsü vakası teyit edildi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) yaptığı açıklamada virüsün Henan eyaletindeki Zhumadian şehrinden bir çocukta görüldüğünü duyurdu.

Aynı açıklamada söz konusu vakada 5 Nisan'da ateş ve diğer semptomlar görülmeye başlandığı, durumun ağırlaşması sonrası 10 Nisan'da hastaneye kaldırıldığı bilgisine yer verildi.

NHC, çocuğun ailesinin evde tavuk yetiştirdiğini ve yaban ördeklerinin yaşadığı bir bölgede yaşadığını söyledi. Hastaneye kaldırılan çocuğun doğrudan kuşlar tarafından enfekte edildiği bilgisinin altı çizilirken suşun 'insanları etkili bir şekilde enfekte etme yeteneğine' sahip olmadığı belirtildi. NHC bu ihtimalin düşük olmasına rağmen halkı ölü veya hasta kuşlardan uzak durmaları ve ateş veya solunum semptomları göstermeleri durumunda hastaneye başvurmaları konusunda uyardı.

Virüsün özellikle insanların solunum yolunda da bulunan bir proteini hedef alıp buraya yerleştiği bildiriliyor. H3N8'in en belirgin semptomunun yüksek ateş olduğunun altını çizen uzmanlar solunumda güçlük çekmenin de belirtiler arasında bulunduğunu belirtiyor.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski