İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, küresel sıcaklıkların 2 derece artması halinde bir milyarı aşkın insanın ölümcül ısı stresine maruz kalacağını gösterdi. “Isı stresi” aşırı sıcak bir ortamda vücudun ısısını sabit tutmak için gösterdiği çaba olarak tanımlanıyor. Vücut ısısının olması gereken seviyenin üstünde seyretmesi durumunda ise kalp krizi ve beyin kanaması gibi ciddi durumlar ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, 4 derecelik bir artış ise dünya nüfusunun yaklaşık yarısının bu durumdan etkilenmesi anlamına geliyor.

ÖLÜMCÜL SICAK HAVA DALGALARI 15 KAT ARTACAK

İngiltere Meteoroloji Ofisi tarafından COP26 İklim Zirvesi’nde yayımlanan yeni bir çalışmada, küresel sıcaklıkların iki derece artması halinde, bir milyar insanın aşırı sıcaklık stresinden etkileneceği uyarısı yapıldı. Bilim insanları, bu durumun, gezegen genelinde potansiyel olarak ölümcül bir ısı ve nem dalgalarının 15 kat artmasına anlamına geldiğini söyledi.

Diğer taraftan, COP26'nın temel amacı, küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlamak, ancak dünya liderlerinin açıklamaları, zirvenin son haftasında bunu başarmak için yapılacak daha yapılacak çok iş olduğunu gösterdi.

SAĞLIKLI İNSANI BİLE 6 SAAT İÇİNDE ÖLDÜRÜYOR

İngiltere Meteoroloji Ofisi, hem ısıyı hem de nemi birleştiren yaş termometre sıcaklığını değerlendirdi. Bu ölçü 35 dereceye ulaştığında insan vücudu terleyerek serinleyemiyor ve gölgede oturan sağlıklı insanlar bile altı saat içinde ölüyor.

Kurumun analizi 32 derecelik bir yaş termometre sıcaklık limiti kullandı. Bu limit, işçilerin ısı bitkinliğini önlemek için yılda en az 10 gün boyunca düzenli olarak dinlenmelerini gerektiriyor.

Çalışmanın yazarları, iklim acil durumunu sona erdirme çabaları başarısız olursa ve sıcaklıklar 4 derece yükselirse, dünya nüfusunun yarısının bu aşırı sıcak stresinden zarar göreceğini açıkladı.

SON YİRMİ YILDA 166 BİN KİŞİ ÖLDÜ

Bununla birlikte, son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın en belirgin etkisi sıcaklık artışı olarak görülüyor ve bazı şehirlerdeki aşırı ısı son yıllarda üç katına çıktı.

Örnek vermek gerekirse, 2020 yazında, ABD nüfusunun dörtte birinden fazlası, bulantı ve ağrı gibi semptomlarla birlikte,  aşırı sıcaklığın etkilerinden muzdaripti.

Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, son yirmi yılda dünya genelinde sıcak hava dalgaları nedeniyle en az 166 bin kişi öldü. 

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski