20 yıl daha ölümcül radyoaktif maddeleri saçmaya devam edecek

Janponya'da 2011 yılında yaşanan Fukushima nükleer felaketi nedeniyle şimdiye kadar yaklaşık 20 bin insan hayatını kaybetti. Yeni bir araştırma tüm çabalara rağmen nükleer kirliğin bölgede 20 yıl daha devam edeceğini ortaya koydu. Bölgedeki gölleri inceleyen uzmanlar, kanser ve ölümcül radyasyon hastalıklarına karşı uyarıda bulundu.

Japonya’nın Okuma bölgesinin başkenti Fukuşima’da 11 Mart 2011'de dünyanın gördüğü en büyük nükleer facialardan biri meydana geldi. 9,1 şiddetindeki deprem ile sarsılan ve ardından meydana gelen tsunami nedeniyle Fukuşima Daiichi nükleer santralinde peş peşe patlamalar yaşandı.



DÜNYADA EN FAZLA YIKIMA NEDEN OLAN İKİNCİ NÜKLEER FELAKET

Olay anında 2 bin 203 kişinin öldüğü, günümüze dek radyasyonun etkileri nedeniyle 18 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bununla birlikte Fukuşima, 1986'da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin ardından en fazla yıkıma neden olan ikinci nükleer vaka olarak tarihe geçti.



Ancak, Japonya santralde oluşan nükleer atıkla hala mücadele ediyor ve 2011 yılında meydana gelen Fukushima nükleer felaketinin kalıntılarının temizlenmesi yüz milyarlarca dolara mal olacak. Ancak, yeni bir araştırmaya göre felaketin yaşandığı bölgenin çevresinde yer alan göller 20 yıl daha kirli kalacağından çevresel maliyet önemli ölçüde artacak.



Tsukuba Üniversitesi tarafından yapılan çalışma, Akagi Dağı'ndaki Onuma Gölü'nün felaketten yaklaşık 30 yıl sonra hala radyoaktif sezyum-137 (137CS) tarafından kirletilmiş olacağını keşfetti.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski