İstanbul'da özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de ormanlık alanın yakınındaki binaları, kahverengi kokarca böceği sardı. Zararsız olduğu belirtilse böcekler, yaydıkları koku nedeniyle alerjiye neden olabiliyor.


İstanbul'da bir süredir kahverengi kokarca böceği kabusu yaşanıyor. Özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de şikayetler arttı. Evlere giren kokarca böceği büyük rahatsızlık yaratıyor.



"ARI GİBİ SES ÇIKARIYOR AMA PİS KOKUYOR"

Sarıyer'de camları açmaya çekindiklerini söyleyen Nazar Yıldız, "Yaklaşık iki senedir ne zaman camları açsak doluşuyorlar. Çok fazla var, öldürdüğümüz veya dokunduğumuz zaman çok pis kokuyor" dedi.

Yıldız, sivrisinekler için yapılan ilaçlamaların etkili olmadığnıı söyledi.



Çekmeköy'de de ormanlık alanın yakınındaki binalarda oturan Zeynep İskender ise geçen sene de benzer bir durum yaşadıklarını dile getirdi.

Camları açamadıklarını söyleyen İskender, "Tel taktırdık ama telden içeri giriyorlar, evi havalandıramıyoruz. Balkona hiçbir şekilde çıkamıyoruz. İstila etmiş durumdalar her tarafı. İlaçlama yapmaya çalıştık ama çok fazla fayda göstermedi" diye konuştu.



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, böceğin istilacı bir tür olduğunu kaydetti.

Böceklerin Türkiye'ye Artvin ve İstanbul olmak üzere iki noktadan girdiğini söyleyen Hızal, şu bilgileri verdi:

"Üç yüzden fazla bitki türü ile beslendiği tespit edilmiş. Bu türün en önemli özelliği, sokucu, emici ağız yapısına sahip olması. Böylelikle besleneceği bitkinin içerisine bu ağız yapısı ile giriyor, salgıladığı enzimlerle bu bitkinin protein, yağ ve liflerini emerek bitkiye zarar veriyor. Özellikle tohumlarda ciddi kayıplara sebep olabiliyor." 

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski