Son dakika haberlere göre, Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) sarsıntının büyüklüğünü ilk olarak 7.4 olarak açıkladı, dakikalar sonra 7'ye düşürdü. Yüzlerce kilometre uzaklıktaki şehirlerde bile insanların evlerinden dışarı fırladığı deprem, 1,5 milyonu aşkın kişiyi elektriksiz bıraktı. Deprem anında kaydedilen videolar ise şok etkisi yarattı, gökyüzünün renginin değişmesi 'kıyamet' hashtag'i açtırdı. İşte son dakika durum...


Tarihi depremlere sahne olan Meksika'da yerel saatle 20.47'de tüm ülke sokağa döküldü, meydana gelen sarsıntı yüzlerce kilometre uzaklıkta hissedildi.

Meksika'da TSİ bu sabaha karşı 7 büyüklüğünde bir deprem oldu, sarsıntının merkez üssü ülkenin güneybatısındaki Guerrero eyaletinin Acapulco kentine 17 kilometre mesafedeydi.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) yerin 20 kilometre altında gerçekleşen sarsıntının büyüklüğünü ilk olarak 7.4 olarak açıkladı, dakikalar sonra 7'ye düşürdü.

Depremin hissedilmesiyle Meksikalılar evlerinden ve iş yerlerinden dışarı fırladı, uluslararası haber ajansları sokaklarda korkuyla bekleyen insanların fotoğraflarını servis ediyor.

'KIYAMET' HASHTAG'İ AÇILDI 

Deprem sırasında panikle sokağa koşanların kaydettiği videolarda, gökyüzünün renk değiştirdiği dikkat çekiyor. Gökyüzünün maviye dönmesi çığlıkların daha da yükselmesine yol açtı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan turistik şehir Acapulco sakinlerinden Sergio Flores, deprem anını "Binadan şiddetli bir gürültü duyduk, pencerelerden geliyordu" sözleriyle anlattı:

Meksika depremi sırasında gökyüzünü gündüze çeviren sıra dışı mavi ışıkların ortaya çıkması, Apocalipsis hashtag'iyle sosyal medyada büyük ses getirdi. İspanyolca paylaşılan hashtag ise Apocalypse oldu.

Reuters haber ajansı, başkent Mexico City'de de görülen fenomen ışıkların gökyüzünde mavi, beyaz ve pembe renkte parladığını bildiriyor. Korkuyu büyüten ışıkların kaynağı konusunda bilim insanları mutabakata varabilmiş değil.

Fay hattındaki kayaların içinde yer alan minerallerin yol açtığı elektriksel aktivite, en yaygın görüş. USGS, internet sitesinde jeofizikçilerin deprem ışıklarının boyutlarına dair anlaşamadıklarını vurguluyor.

Japonya tarihinde yer bulan deprem ışıklarının, 869 yılında meydana gelen Sanriku depreminde görüldüğü biliniyor. Meksika'yı 2017'de vuran 8.1 büyüklüğündeki deprem sırasında da benzer ışıklar kaydedilmişti.

"Evin içindeki birçok şey düştü, elektrikler gitti. Su sızıntısı sesi duyduk, havuz boşaldı. İnsanların çığlıklarını duyabiliyordunuz, insanlar çok gergindi."

KOŞUP ARABALARINI ÇEKTİLER 

Deprem sırasında eşine sarıldığını belirten Sergio Flores, körfezdeki otelde kalan turistlerin korkuyla otoparka koşup araçlarını çektiklerini gördü.

Acapulco belediye başkanı Adela Roman, ciddi bir durum olmadığını ancak şehir genelinde gaz sızıntıları yaşandığını kaydetti. Yine Acapulco'da toprak kaymaları görüldü.

Depremin merkez üssü Acapulco'ya 375 kilometre uzaklıktaki başkent Mexico City'nin bazı semtlerinde sarsıntı güçlü şekilde hissedildi, bazı mahallelerde elektrikler kesildi.

Roma Sur mahallesinde elektriklerin kesildiği aktarılırken, Reuters'a konuşan 70 yaşındaki mahalle sakini Yesmin Rizk, "Korkunçtu. Bana 1985 depremini hatırlattı" dedi.

16Son dakika haberleri... Deprem ışıkları sosyal medyayı yıktı

Depremle birlikte başkent Mexico City'nin yanı sıra çok sayıda eyalette de elektrikler kesildi. Morelos ve Oaxaca gibi eyaletleri de kapsayan kesinti 1,6 milyon insanı etkiliyor.

Yerel medya, turistik şehri Acapulco şehrini sarsan depremle birlikte, dağ yamaçlarından kayaların yerleşim yerlerine düştüğü ve binalara hasar verdiği bildiriyor.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, "Neyse ki ciddi bir hasar oluşmadı. Can kaybı konusunda henüz net bilgiye sahip değiliz" açıklamasını yaptı.

Guerrero eyalet valisi Hector Astudillo ise, yerel bir televizyona üzerine direkt düşen bir erkeğin Acapulco'nun batısındaki küçük kasaba Coyuca de Benitez'de hayatını kaybettiğini söyledi.

Sarsıntının ardından Meksika'nın Pasifik Okyanusu'ndaki batı kıyılarında tsunami uyarısı yapıldı ancak bu uyarı daha sonra kaldırıldı. Deniz seviyesinde ise herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. 

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski