İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma nedeniyle gezegenimiz her geçen gün yeni bir felakete sürükleniyor. Aşırı sıcaklar üst üste rekor kırarken ve dünyanın dört bir yanı orman yangınlarıyla mücadele ederken bilim insanlarından endişelendiren bir uyarı geldi. Çalışmada, sadece gelecek 20 yıl içinde küresel iklimdeki ısınmanın iki katına çıkacağı belirtildi.

33 yıl önce ABD Kongre'sinde sera gazı emisyonlarının gezegeni 'pişirdiğini' söylediğinde dünyayı sarsan iklim bilimci James Edward Hansen, şimdi küresel ısınma oranının önümüzdeki 20 yıl içinde ikiye katlanmasını beklediği konusunda uyardı. 

SADECE 20 YILDA GERÇEKLEŞECEK

Hansen, meslektaşı Makiko Sato ile birlikte aylık bir raporda, sanayi kaynaklarından, özellikle de nakliyeden kaynaklanan sülfat aerosol emisyonlarının düşmesinin, küresel sıcaklıkların 2040'ta Paris İklim Anlaşması'nın öngördüğü seviyelerin çok ötesine geçmesine neden olabileceğini belirtti. 

Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü'ndeki İklim Bilimi, Farkındalık ve Çözümler Merkezi tarafından Ağustos ayında yayınlanan sıcaklık analizinde azalan sülfat aerosollerinin, bazı bulutların daha az yansıtıcı olmasını sağlayarak daha fazla güneş ışınının kara ve okyanus yüzeylerine ulaşacağı açıkladı.

Bununla birlikte, Hansen, politika yapıcıların sülfat aerosol kirliliğini azaltmanın iklim üzerindeki etkisini tehlikeli bir şekilde hafife aldıklarını söyledi:

İKİ KATINA ÇIKMASI KAÇINILMAZ

"Sera ısınmasına ek olarak bir şeyler oluyor.  Pasifik Okyanusu,  ısınma belirtilerini geçici olarak azaltan La Niña aşamasında olmasına rağmen Temmuz ayında ortalama küresel sıcaklık ikinci rekorunu kırdı. 2040 yılına kadar küresel iklimin sıcaklığındaki artışın iki katına çıkması kaçınılmaz.” 

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski