Nijerya'daki Lagos'un başı, yükselen deniz seviyeleri ve sellerle dertte.


Her yağmur sezonunda otomobiller ve evler suyun altında kalırken ev sahipleri hasarın boyutunu ölçmeye çalışıyor. Nijerya’nın ticaret merkezi Lagos, marttan kasıma kadar süren bu dönemde hep bu sıkıntıları çekiyor. Her yıl 4 milyar dolarlık zarar görüldüğü tahmin ediliyor. 

2020’de 2 milyondan fazla kişi doğrudan selden etkilenirken, en az 69 kişi de ölmüştü. 2019’daysa ölü sayısı 158’i bulmuştu. 

Son yılların en kötü su baskınları, bu sene temmuz ortasında yaşanarak ülkeyi zor duruma soktu. Pek çok kişi sosyal medyadan yöneticilere sitem etti. Eylül ayında daha kötü durumlar bekleniyor.




Bilim insanlarıysa 24 milyonu aşkın kişiye ev sahipliği yaparak Afrika’nın en kalabalık kenti olan Lagos hakkında daha da kötü bir tahmini var: Bu yüzyılın sonunda şehir yaşanmaz hale gelebilir. 

Birleşik Krallık merkezli Sussex Üniversitesi’ne bağlı Gelişim Çalışmaları Enstitüsü'nün araştırmasına göre kanalizasyon sistemindeki yetersizlik ve kentsel büyümedeki kontrolsüzlük, yaşanan sıkıntıların sebepleri arasında. Küresel iklim değişikliği sonucu deniz seviyelerinin yükselmesiyse ana neden. 

Kar amacı gütmeyen İklim Merkezi (Climate Central) kuruluşundaki bilim adamlarının çalışması da deniz seviyesinin yükselmeye devam etmesi halinde dünya boyunca pek çok bölgenin 2100 yılında suya batacağını, şu an o bölgelerde de yaklaşık 200 milyon kişinin yaşadığını belirtmişti. 

Küresel deniz seviyelerinin bu yüzyılın sonunda 2 metre yükselmesi bekleniyor. Deniz seviyesinden yüksekliği bu seviyeyi dahi bulmayan Lagos da büyük tehdit altında. 

Yüzölçümünün önemli kısmını adaların oluşturduğu Lagos’un kıyıları aşınarak daha fazla sele neden oluyor. Uzmanlara göre inşaat için kum çıkartılması büyük sıkıntı. 

Diğer yandan kentin varlıklı bölgelerinden Victoria Adası’ndaki “Eko Atlantic” projesi, bu sorunla birlikte pazarlanıyor. Yaklaşık 8 kilometre uzunluğundaki duvarın, içinde yaşayanları selden koruyacağı ümit ediliyor. 

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski