Myanmar’da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) hayatını kaybedenlerin naaşlarını taşımak için gönüllü olan kişiler, enfekte oldukları endişesiyle aileleri tarafından dışlanıyor ve evlerine dönmeleri engelleniyor.
Koruyucu giysi, eldiven ve maske giyerek çalışan Thar Gyi ve ekibi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden bir Budist keşişin cenazesini sterilize etmek için çalışıyor. Daha sonra ekip, Yangon'un 200 kilometre kuzeyinde küçük bir kasaba olan Taungoo'daki bir krematoryuma (ceset yakma fırını) nakledilmesi için aceleyle bir tabuta koydu.
Yaklaşık 20 kişiden oluşan gönüllü grubu, geceleri harabe bir binada dinleniyor.
Kovid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına almadan önce denizci olmayı hayal eden Thar Gyi, AFP’ye verdiği demeçte, “enfeksiyon kapmamdan korkan ailem eve dönmememi istedi ve eşyalarımı buraya gönderdi” dedi.
1 Şubat'ta Aung San Suu Kyi hükümetini deviren askeri darbeden bu yana ülkenin sağlık sistemi çöktü.
Halk şu anda askeri kontrol altında olan hastanelere gitmeye korkuyor. Yüzlerce doktor ve hemşire, askeri gücün protestolara yönelik baskısını kınamak için greve gitti. 950'den fazla sivil öldürüldü. "Devlet düşmanı" olarak kabul edilen ve hakkında tutuklama emri çıkan birçok kişi kaçtı. Bunlardan bazıları yasadışı yollarla geri döndü. Ülkenin aşı programından sorumlu yetkili de dahil olmak üzere üst düzey sağlık yetkilileri parmaklıklar ardında tutuluyor.
Bu nedenle gönüllüler, yatak, hastane, ilaç, oksijen ve aşı sıkıntısı olan bir ülkede salgının benzeri görülmemiş şekilde yayılmasıyla bazı görevleri üstlenmek durumunda kaldı. Kovid-19 vakalarını ve virüse bağlı hayatını kaybedenleri taşıyan ambulanslara vatandaşlar şüpheyle bakıyor.
Haziran ayında küçük ekibe katılmak için manastırdan ayrılan keşiş Kumara, “gönüllü olduğumu bilen insanlar mağazalarda benden uzak duruyor ve taleplerimi yerine getirmeyi reddediyor. Evlerinin önünde duran ambulanslardan çekinen insanlar yüzlerini kapatarak kaçıyor” açıklamasında bulunda. Tüm ayrımcılıklarına rağmen, yorgun ve çok az destek alan gönüllüler çalışmalarına devam edeceklerine dair söz verdi.
Myanmar, Mayıs ayında günde 50’den az vakaya kıyasla günde binlerce vaka kaydediyor. Ülke genelinde koronavirüs kaynaklı 12 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ancak gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Yorum Gönder