Ülkenin en dengesiz yanardağlarından biri yoğun nüfuslu Java adasında patladı, havaya duman ve kül püskürttü ve yamaçlarından aşağı lav ve gaz akıntıları gönderdi. Olayda herhangi bir can kaybı bildirilmedi.


Volkan uzmanı Hanik Humaida, Merapi Dağı'nın Pazar sabahından bu yana en az yedi kez sıcak kül bulutlarının yanı sıra bir dizi hızlı hareket eden akıntı, kaya, enkaz, lav ve gaz karışımı saldığını söyledi. 

YERLEŞİM YERLERİ KÜLLERLE KAPLANDI

Humaida, dağın son haftalarda artan volkanik aktivite gördüğünü, Pazar günü kısmen çökmeden önce hızla büyüyen lav kubbesi ile yanardağın güneybatı kanadından kayalar ve küller aktığını söyledi. Patlamadan kaynaklanan kül, birkaç köyü ve yakındaki kasabaları kapladığını söyledi.

Endonezya Jeoloji ve Volkanoloji Araştırma Ajansı, Merapi'nin verimli yamaçlarında yaşayan köylülere krater ağzından 5 kilometre uzakta kalmaları ve lavların oluşturduğu tehlikenin farkında olmaları tavsiye edildi.

SON PATLAMADA 347 KİŞİ ÖLDÜ

2 bin 968 metrelik zirveye sahip olan Merapi'nin 2010'daki son büyük patlaması 347 kişiyi öldürdü. Merapi Dağı, Endonezya'daki 120'den fazla aktif volkanın en aktifidir ve son zamanlarda tekrar tekrar lav ve gaz bulutları püskürtmüştür.

Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi, geçen Kasım ayında patlamaya başlamasından bu yana dört seviyenin en yüksek ikinci seviyesinde olan Merapi'nin alarm durumunu yükseltmedi.

270 milyon nüfuslu bir takımada olan Endonezya, okyanusun etrafındaki at nalı şeklindeki bir dizi sismik fay hattı olan Pasifik “Ateş Çemberi” boyunca oturduğu için depremlere ve volkanik faaliyetlere eğilimlidir.

Yorum Yap

Daha yeni Daha eski