Koronavirüs salgını tam kontrol altına alınmaya başlamışken farklı ülkelerde görülmeye başlanan ve hızla yayılan yeni Kovid-19 mutasyonları tüm planları alt üst etmiş durumda. Herkesin dikkati ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla yayılan Delta varyantına çevrilmişken geri planda kalan ancak en az onun kadar tehlikeli olan Beta varyantı endişe saçmaya devam ediyor. bilim insanları özellikle aşıların bu varyanta olan etkisi konusunda endişeli.
BETA VARYANTI NEDİR?
Beta varyantı, 501.V2 ya da B.1.351 olarak da biliniyor. Uzmanlar, varyantın geçirdiği genetik değişiklikleri incelemeye devam ediyor. kovid-19 salgınına neden olan virüs dahil, tüm virüsler yeni varyantlar ortaya çıkaracak şekilde mutasyona uğrarlar.
BETA DAHA MI TEHLİKELİ?
Beta'daki bazı değişiklikler, koronavirüsün "spike proteini" olarak adlandırılan, virüsün hücrelere yapışmasını ve içine girmesini sağlayan diken benzeri çıkıntılarda meydana geldi.
Bu bölgede meydana gelen mutasyonlar uzmanları kaygılandırıyor çünkü Kovid aşıları da virüsün bu bölümünü baz alarak hazırlanıyor.
Beta varyantı, Delta ve Alfa'da olduğu gibi, "endişe verici varyantlar" arasında değerlendiriliyor. Bu durum, varyantın bilim insanlarının incelemesi gereken kaygı verici özelliklere sahip olduğu anlamına gelebilir.
Beta, N501Y olarak anılan ve virüsü daha bulaşıcı hale getiren bir mutasyona sahip.
E484K adı verilen diğer bir mutasyon da virüsün insanlardaki bağışıklık sistemini "atlatmasını" kolaylaştırıyor. Bu durum da aşıların varyanta karşı koruyuculuğunu etkileyebilir.
Öte yandan, Güney Afrika varyantı olarak da bilinen Beta varyantının daha ciddi hastalığa neden olduğuna yönelik bir gösterge yok.
Virüsün orijinal versiyonunda olduğu gibi, tehlike daha çok yaşlılar ve başka hastalıklara sahip bireyler üzerinde yoğunlaşıyor.
Yorum Gönder